Lovački savez Karlovačke županije

Lovački savez Karlovačke županije

Vi ste ovdje: Naslovna
POSJETA CEHU LOVACA GRADA MÜNCHENA Ispis E-mail

IMG 1594 

Na temelju sporazuma o suradnji između lovačkog saveza Karlovačke županije i Ceha lovaca Grada Münchena potpisanog 03.11.2010. godine delegacija lovaca Lovačkog saveza Karlovačke županije posjetila je drugi puta prijatelje iz Ceha lovaca grada Münchena u vremenu od 21. – 24. 09.2012. godine.


Delegaciju su sačinjavali lovci:Vinko Pavlić predsjednik LSKŽ, Robert Gorišek tajnik LSKŽ, Ivan Vučić - Župan karlovački , Krešimir Veble član povjerenstva za međunarodnu suradnju LSKŽ, Mario Lipošćak član izvršnog odbora LSKŽ i Tomislav Grguraš- prevoditelj.
Nakon dolaska u petak 21.09. uslijedila je svečana večera s lovcima iz Ceha lovaca grada Münchena, pri čemu je uslijedila izmjena prigodnih darova.
Tom prilikom dogovorene su smjernice daljnje suradnje, dinamika međusobnog posjećivanja i zajednički rad na projektu očuvanja risa, s čim je naš savez već započeo.

Subotnje prijepodne proveli smo u posjetu Kraljevskom privilegiranom streljačkom društvu München osnovanom 1406. godine, milošću Bavarskog kralja Ludviga II.
Nakon obilaska dvorca i okoliša koji su vlasništvo društva uslijedilo je prijateljsko takmičenje u ciljanju malokalibarskom puškom s diopterskim ciljnicima na 100 m u kružnu metu iz stojećeg stava. U takmičenju su sudjelovali svi članovi delegacije. Nakon tri probna hica, svaki član ekipe ciljao je jednim hicem u zajedničku metu što se vrednovalo za ukupni rezultat.

IMG 1521 1
Delegacija LSKŽ pobijedila je tijesnim rezultatom 48: 46. Za uspomenu na prijateljsko takmičenje svaki strijelac dobio je potvrdu o sudjelovanju, dok će naš županijski savez dobiti za uspomenu tzv.okruglu "šajbu" na čijoj će poleđini biti zalijepljene mete obje ekipe i popis takmičara,a na prednjoj prigodna umjetnička slika i podaci o takmičenju.
IMG 1466IMG 1561IMG 1513

Pri tom je predsjednik LSKŽ Vinko Pavlić odlikovan lovačkim odlikovanjem I reda Ceha lovaca Bavarske.
IMG 1550IMG 1555

U ime predsjednika Ceha lovaca Bavarske odlikovanje je uručio predsjednik Ceha lovaca grada Münchena gosp. Otto Seidl.
Čitava unutrašnjost dvorca u sklopu kojeg se nalazi i streljana ukrašena je " šajbama " od kojih najstarija datira iz 16. stoljeća. Nakon takmičenja posjetili smo Centralni poljoprivredni sajam koji se održava u Münchenu u sklopu Oktober festa.
Naši lovni prijatelji iz Münchena ukazali su nam veliku čast omogućivši nam da zajedno s Bavarskim lovcima sudjelujemo u povorci prilikom otvaranja Oktoberfesta.
IMG 1734IMG 1738

Povorka lovaca sastojala se od kola okićenih zelenilom na kojima se vozi kraljica lova Bavarske i dermopreparati divljači koja obitava u Bavarskoj, lovaca koji vuku kola s " odstreljenim" jelenom i lovaca koji nose "odstreljenu" divlju svinju. Naravno, radilo se o dermopreparatima.

IMG 1589IMG 1751IMG 1787

Kraljicu lova Bavarski lovci biraju svake druge godine, a jednu trećinu članstva od oko 46000 Bavarskih lovaca predstavljaju žene. Svi lovci bili su odjeveni u radnu odjeću i u pratnji lovačkih pasa.

IMG 1583IMG 1720

Važno je napomenuti da se svake godine dvije trećine zahtjeva za sudjelovanjem u povorci koja broji od 9- 10 tisuća ljudi prilikom otvaranja Oktober festa odbije, no Bavarski lovci sudjeluju u njoj svake godine unatoč prosvjedima raznih "zaštitarskih" udruga.
Naime, Bavarski parlament je donio stav da su lovstvo i streljaštvo sastavni dio povijesti i kulture Bavarske, a lovci u povorci su odlično prihvaćeni od publike, uz pljesak i lovačke pozdrave. Nakon dolaska povorke na Oktober fest uslijedilo je druženje s Bavarskim lovcima.